Textile-art
Imagine the world through the softness of textile

Zijden shawls: 

Op deze pagina komen zijden shawls die ik maak door middel van eco printen. Eco printen is verven met natuurlijk materiaal. Bladeren en bloemen hebben kleurstof in zich. Door ze te behandelen volgens bepaalde methoden, kan je mooie afdrukken verkrijgen. Voor de shawls geldt: Alle shawls zijn uniek. Ik print shawls vooral in het voorjaar, zomer en vroege herfst. Als de shawls beschikbaar zijn, zet ik ze op de site.

 

 

 

Alle shawls zijn gemaakt van 100% pongee zijde. Deze stof is zeer fijn, licht qua gewicht en heeft een prachtige zijden glans. Zijde heeft een enorm isolerend en regulerend vermogen; het voelt koel in de zomer en warm in de winter. Het past zich aan naar jouw lichaamstemperatuur. Daarom zijn de shawls in alle seizoenen te dragen.


De zijden shawls die Textile-art inkoopt, zijn biologisch vervaardigd. Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pesticiden toegepast. Van insecticiden op de bladeren van moerbeibomen gaan de zijderupsen dood. De rupsen eten enkel blad van de moerbeiboom. Geen rupsen betekent geen zijde, en dus geen geld voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen. De moerbeibomen hebben naast het voeden van de rupsen ook een andere taak. Zij gaan de bodem erosie tegen, een groot probleem in China. De Chinese overheid betaalt daarom subsidies aan zijdeboeren voor het kweken van moerbeibomen en zijde.

Voor de zijdeteelt is geen extra water nodig. Voor de productie van bijvoorbeeld katoen zijn duizenden liters zoet water nodig. En zoet water hebben wij niet in overvloed op deze aarde, wel zout water. Ik werk alleen met natuur witte, ongeverfde en ongebleekte zijden stoffen uit China. Ook het bleken zijde, zoals bij katoen is niet aan de orde. 

De arbeidsomstandigheden zijn vastgesteld volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben. De zijde shawls hebben dus ook een hoger prijskaartje, echter betaalt textile-art dit er graag voor gezien de strenge wet- en regelgeving die voor eerlijke handel en producten noodzakelijk is.  De shawls zijn met de hand gerolzoomd, dus mooi afgewerkt.  Het rolzomen gebeurd ook in China onder dezelfde omstandigheden.

Nadat ik de shawls heb geverfd, zijn ze gewassen en direct te gebruiken.